Προτάσεις πολιτών Νέα Πρόταση »
 • Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να διαβάσετε και να σχολιάσετε γενικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί ανά θέμα και ανά πολιτικό κόμμα.
 • Για να σχολιάσετε τις θέσεις κομμάτων, επιλέξτε από την πρώτη σελίδα τις θέσεις και τα κόμματα που θέλετε να δείτε και να σχολιάσετε.

νόμοι που δεν κοστίζουν τίποτα!

2012-06-15 από : Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

Νομοθετεί τα εξής:

* Όλα τα δημόσια έγγραφα βγαίνουν υποχρεωτικά στο internet, όσο ασήμαντα κι αν φαίνονται.
Όλοι οι Ελληνες πολίτες μπορούν να πάρουν αντίγραφο από κάθε δημόσιο έγγραφο, απλά επειδή το ζήτησαν από την αντίστοιχη Δημόσια Υπηρεσία. (εκτός από απόρρητα Εθνικής Άμυνας).

* Όλοι οι δημόσιοι διαγωνισμοί δημοσιεύονται στο internet πριν και μετά τη διεξαγωγή τους, μαζί με το σκεπτικό της Επιτροπής και τις προσφορές όλων.
Ακόμη και οι πρόχειροι (αυτοί όπου ένα κουτί σπίρτα αγοράζεται προς 1.000 ευρώ επειδή οι άλλες δύο προσφορές ήταν 1.001 & 1.002 ευρώ για το ίδιο κουτί σπίρτα).

* Οι προϋπολογισμοί δημόσιων έργων από κάποια αξία και πάνω εγκρίνονται με περιφερειακό ή εθνικό δημοψήφισμα, ανάλογα με την έκταση και το ύψος του έργου.

* Η Δικαιοσύνη γίνεται πραγματικά ανεξάρτητη και ο ορισμός των ανώτατων δικαστικών δεν γίνεται πλέον από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

* 100.000 πολίτες μπορούν με υπογραφές τους να προτείνουν ένα νόμο προς ψήφιση στη Βουλή.
300.000 πολίτες μπορούν να προκαλέσουν δεσμευτικό δημοψήφισμα για την ψήφιση ή ακύρωση συγκεκριμένου νόμου.
Η απόφαση του Δημοψηφίσματος είναι αυτόματα νόμος της Ελλάδας.

* Παύει η διαφοροποίηση των Βουλευτών και Υπουργών από τους απλούς πολίτες ως προς την απονομή δικαιοσύνης και καταργείται η βουλευτική ασυλία για ποινικά αδικήματα, καθώς και η νομοθεσία περί (μη) ευθύνης Υπουργών, οι οποίοι πλέον έχουν τα ίδια χρονικά διαστήματα παραγραφών με οποιονδήποτε πολίτη.

Σχολίασε χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα..

Τα σχόλια είναι κλειστά επί του παρόντος.

 1. Κόμμα Πειρατών Ελλάδας — 16 Ιουνίου, 2012 @ 11:49

  • Share

  Γιατί οι Πειρατές θέλουν η τεχνολογία να είναι το «μέσο» που θα οδηγήσει στην πραγμάτωση της «Ουτοπίας» της άμεσης δημοκρατίας!
  http://www.pirateparty.gr

 2. Maria — 16 Ιουνίου, 2012 @ 11:28

  • Share

  ΓΙΑ ΣΑΣ ΦΊΛΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ ΠΟΥ ΠΈΡΑΣΕ ΕΊΧΑ ΠΆΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΛΒΕΤΊΑ ΚΑΙ ΕΚΕΊ ΈΜΑΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΉ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΠΟΥ ΕΚΦΡΆΖΕΙ ΑΥΤΌ ΤΟ ΚΏΜΑ ΈΨΑΞΑ ΝΑ ΔΩ ΠΙΟ ΚΏΜΑ ΤΟ ΕΚΦΡΆΖΕΙ ΑΥΤΌ ΚΑΙ ΤΟ ΕΊΔΑ ΤΥΧΑΊΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΈΔΩΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΣΤΗΝ ΝΕΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ

 3. Anna Maria — 16 Ιουνίου, 2012 @ 11:17

  • Share

  Ειναι αφορμη να αρχισουν να ασχολουνται με τους υπολογιστες οσοι δεν ασχολουνται τωρα.
  Αν τους πεις οτι αν δεν μαθεις 2-3 βασικα πραγματα για τους υπολογιστες, θα σε κυβερνανε οι αλλοι που θα ψηφιζουν, τοτε θα μπουν στον κοπο να μαθουν.

 4. Maria — 16 Ιουνίου, 2012 @ 11:09

  • Share

  Θεωρώ ότι η τεχνολογία μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, θα πρέπει να εξασφαλιστεί το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία των συναλλαγών του καθενός θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για φορολογικούς λόγους και μόνο. Αν διανοηθεί τράπεζα να τα διαθέσει αλλού, αυστηρές ποινές που θα φτάνουν μέχρι και το κλείσιμό της.

 5. Ουφ — 16 Ιουνίου, 2012 @ 11:03

  • Share

  Όλα στο διαδίκτυο.
  Δημιουργία βάσεων δεδομένων ώστε να γίνονται γρήγοροι έλεγχοι και διασταρυώσεις σε ΟΛΟΥΣ και όχι δειγματοληπτικά.
  Και τέλος ισότητα παντού. Να μην υπάρχουν κοινωνικές ομάδες με περισσότερα δικαιώματα. Ακόμα και στην στρατιωτική θητεία από τη στιγμή που δεν μπορούν να την καταργήσουν (αμήν και πότε) πρέπει και οι γυναίκες να υπηρετούν ώστε να μειωθεί ο χρόνος θητείας.

 6. Dimitris — 16 Ιουνίου, 2012 @ 10:59

  • Share

  Ενας απο τους λογους που κινησαν το ενδιαφερον μου προς το Κομμα Πειρατων Ελλαδας ηταν οι ιδεες του για αμεση δημοκρατια.
  Εμενα το μυαλο μου αμεσως παει στη διαδικτυακη δημοκρατια, δηλαδη στην αμεση ψηφοφορια του καθενος απο το σπιτι του ή οπουδηποτε αλλου, γιατι ενα δημοψηφισμα κλασικου τυπου με καλπες κλπ εχει τεραστιο κοστος, ποσο μαλλον αν γινεται συχνα, οπως προτεινει το κομμα.
  Υπαρχει καποιο σχεδιο ή προταση για τη δημιουργια καποιου αδιαβλητου ψηφιακου συστηματος, το οποιο σιγα-σιγα θα υποκαταστησει κατα ενα ποσοστο την εξουσια των 300 αντιπροσωπων του κοινοβουλιου;
  Ποια ειναι η θεση του κοματος επ “αυτου;
  Ευχαριστω.

 7. Manolis — 16 Ιουνίου, 2012 @ 10:57

  • Share

  Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η συμμετοχή των πολιτών στη διακυβέρνηση μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση των κρατικών δαπανών

 8. Λένα — 16 Ιουνίου, 2012 @ 9:33

  • Share

  Παιδιά μπράβο. Έλεγχος και αυτοέλεγχος – από τους πολίτες – μέσω internet. Έτσι θα υπάρχει διαφάνεια μόνο.

 9. Λέκκας Κώστας — 15 Ιουνίου, 2012 @ 21:38

  • Share

  Πολύ καλές όλες η προτάσεις σας, να γενικευθεί και να γίνει υποχρεωτική η ΔΙΑΥΓΕΙΑ( http://diavgeia.gov.gr/ ).

  Έχετε δει το ΑΓΟΡΑ( http://agora.gov.gr/ ) και αυτό θα πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιείται;

  • Μπάμπης — 16 Ιουνίου, 2012 @ 0:17

   • Share

   Συμφωνώ. Και βλέπεις, οτι πασχίζουν όλοι να καταργήσουν τη διαύγεια ή να κάνουν τερτίπια να μη δημοσιεύονται οι αποφάσεις. Πρέπει να δημοσιεύεται κάθε απόφαση, και κάθε πράξη που ξοδεύεται χρήμα του έλληνα φορολογούμενου. Ένα από τα πολύ καλά μέτρα που έκανε ο Γιωργάκης και ο Ραγκούσης. Και πολύ κρίμα που το agora που λες, δεν εφαρμόστηκε ακόμα. Αλήθεια γιατί, ξέρει κανείς να μας πει;

Στατιστικά »